Nr. 22-23 / 2016 al Revistei ARTA a iesit din tipar! Numarul contine un dosar tematic, sub coordonarea artistului Ciprian Ciuclea, intitulat Imaginea (post) grafica si consacrat analizei directiilor contemporane in arta grafica romaneasca, dar nu numai.
Spatiul grafic s-a modificat nu doar din punctul de vedere al organizarii, cat, mai ales, ca structura de gandire si pozitionare extinsa in arta contemporana. Ca organizator al unei bienale de gravura experimentala, sunt nevoit sa dezvolt un proiect care se reinventeaza periodic, cu recuperari, dar si destructurari ale tehnicii si tehnologiei gravurii. insusi termenul de experiment este rediscutat, ca sa nu mai vorbim de faptul ca bienala, ca entitate organizationala, este si ea deconstruita. Probabil ca s-a nascut o post-bienala, cu o bucatarie proprie, cu pseudo-pavilioane si multa imagine obtinuta cu ajutorul algoritmilor diferiti ai serialitatii. Hibridizarea a modificat radical grafica, dezvaluindu-ne un organism cu ADN augmentat, care ii impulsioneaza evolutia. Bombardamentul informational, la care se adauga dinamica sociala a prezentului, imping artistul catre o analiza a sistemelor complexe, dar si catre un strigat hotarat la tot mai multe derapaje politice. Din aceasta perspectiva, acest dosar dedicat artelor grafice ar fi fost probabil mai bine prezentat sub forma unui fisier cu extensii .ai, .psd, .eps, .cdr, .tiff, .raw, .jpg, .gif etc. (Ciprian Ciuclea)
Autorii contributiilor: Ciprian Ciuclea, Ileana Pintilie, Adrian Guta, Ethel Lukats-Baias, Liviana Dan, Cosmina Chituc, Raluca Oancea (Nestor), Olivia Nitis, Maria Orosan-Telea, Ana Golici, Richard Noyce, Ferris Olin, Javier Martín-Jiménez, Marius Tanasescu, Simona Vilau, Alexandra Titu si Malina Ionescu.
Dosarul mai cuprinde si o serie de interventii site-specific, gandite special pentru Revista ARTA, semnate de: kinema ikon, Claude (Simona Dumitriu) si Ciprian Ciuclea.
in acelasi numar mai puteti citi:
Dosare de artist despre
Roman Tolici si Sorin Scurtulescu (vazuti de Pascal Bruckner, respectiv Frédérique Neuts Leroy), Diet Sayler (intr-un dialog cu Livius Ciocarlie), cat si un grupaj despre Alexandru Antik, recitit de Iréne Kányádi si Sebestyén György Székely, in texte teoretice, si de Marina Albu, printr-un statement de artist pornind de la un performance inspirat de acesta.
Expozitii din Romania
Cronici si analize critice semnate de Ana Maria Negoita, Madalina Mirea, Ioana Gruita-Savu, Ruxandra Demetrescu, Carmen Casiuc, Ioana Marinescu, Octav Avramescu, Corina Ilea, Cristina Stoenescu, Simona Vilau, Dana Altman, Crina Cranta, Simona Dumitriu, Voica Puscasiu, Ina Ciobanu, Oana Maria Nicuta, Doina Mandru, Catalin Davidescu, Maria Zintz, Maria Orosan-Telea, Vlad Comsa, Malina Ionescu.
Expozitii internationale
Denise Parizek, Diana Dochia, Andra Chitimus Mihaela Varzari, Timea Andrea Lelik, Valentina Iancu, Maria Zintz si Veronica Kirchner analizeaza cateva din evenimentele expozitionale de actualitate din lume.
Numarul mai cuprinde in memoriam pentru Medi Wechsler Dinu (1908-2016), consemnat de catre David Schwartz si pentru Sorin Oncu (1980-2016), intr-o evocare analitica de Alexandra Titu; dar si o serie de cronici ale ultimelor aparitii editoriale, semnate de Alexandra Mihali, Horea Avram, Ioana Marinescu, Malina Ionescu si Maria Cristina-Pirvu.