Eminescu avea 33 de ani atunci cand a fost internat si s a deschis dosarul judiciar de interzicere civila avandu-l ca obiectiv, din momentul in care altii au decis ca stia, scria si spunea prea multe, ca punea in pericol planurile conducatorilor vremii. A fost deci inchis si supus unor tratamente inumane care au dus, sase ani mai tarziu, la moartea sa, la scurt timp dupa ce se deschisese si cel din urma dosar de interzicere pe numele sau.
Volumul cuprinde facsimilele dosarelor judiciare deschise in 1883 si 1889 pentru ridicarea drepturilor civile ale lui Mihai Eminescu, transcrierea si prezentarea lor, precum si cateva pagini din Codul Civil de la 1864 care inlesnesc intelegerea textelor. (Miruna Lepus)
Miruna Lepus (n. 1986) a publicat trei volume: „Despre Eminescu si ce am invatat descoperindu-l (2009), „Nae Ionescu sau implinirea prin tineri” (2010) si ” Tanara generatie interbelica (2015), parte a tezei de doctorat sustinute in 2015.
A publicat studii in volume colective si a ingrijit editiile: Nae Ionescu, „Drumurile destinului romanesc”, 2011; Mihai Eminescu, „Iubesc acest popor”, 2015; Nae Ionescu, Elena- Margareta Ionescu, „O carte de dragoste. A ta de tot. Al tau de tot. File de corespondenta”, 2015; Mihail Sebastian, „Articole din Cuvantul lui Nae Ionescu”, 2016; Elena-Margareta Ionescu, Nae Ionescu, „Nae si Margareta. Destinele familiei de-a lungul unui secol”, 2020 s. a.