Lucrarea se adreseaza atat studentilor la master, cat si profesionistilor contabili in devenire. in prima parte a acesteia este realizata o descriere a organismelor profesionale care reglementeaza profesia contabila in Romania, punand accent pe delimitarea atributiilor lor, completata de o prezentare succinta a principalelor organisme profesionale cu rol de reglementare a profesiei contabile la nivel international.
Profesionistii contabili, pentru a-si putea desfasura activitatea individual sau in societati cu obiect principal de activitate contabilitate, audit financiar si consultanta in domeniul fiscal, este necesar sa detina calitatea de membrii activi ai organismelor profesionale, din Romania, cu competente in atribuirea calitatilor de expert contabil, auditor financiar, consultant fiscal. in acest context, lucrarea prezinta o sinteza a prevederilor legislative, in vigoare, referitoare la accesul la profesie; conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca profesionistii contabili pentru mentinerea dreptului de a profesa, subliniind normele de conduita etica pe care trebuie sa le respecte in desfasurarea activitatilor specifice; sistemele disciplinare si procedurile pentru cei care nu reusesc sa respecte dispozitiile organismelor profesionale.
Lucrarea prezinta, de asemenea, aspectele teoretice referitoare la efectuarea expertizelor contabile judiciare si extrajudiciare, la intocmirea rapoartelor de expertiza contabila, la necesitatea si rolul auditului de calitate, precum si la deontologia expertului contabil. Notiunile teoretice sunt completate de studii de caz, inspirate din activitatea profesionistilor contabili, care faciliteaza intelegerea aplicarii lor in practica; de teste grila si intrebari pentru fixarea cunostintelor.