Lucrarea Procesul arbitral international conform reglementarilor nationale elaborata de domnul doctor Raul Miron constituie rezultatul studiilor si cercetarilor sale realizate in cadrul pregatirii doctorale, studii finalizate prin sustinerea tezei de doctorat in vara anului 2019.
Prezenta lucrare constituie o monografie a procesului arbitral in faza actuala de reglementare si aplicare in Romania, avand o sistematizare oarecum specifica unui manual de referinta in domeniu si oferind astfel posibilitatea asimilarii cu usurinta a acestei materii de catre cei interesati, in special de catre studenti. in ceea ce ii priveste pe practicieni, monografia le ofera numeroase puncta de sprijin atunci cand se confrunta cu chestiuni referitoare la arbitraj, puncte de sprijin reprezentate de problematicile controversate, unele pendinte inclusiv la nivelul arbitrilor sau a judecatorilor implicati in problematici de tipul celor care privesc actiunea in anulare a unei hotarari arbitrale, executarea hotararilor arbitrale si recunoasterea acestora.
Modalitatea de abordare a chestiunilor legate de procesul arbitral este una eficienta, avand doua coordonate majore: o prima coordonata consta in metodologia de tip occidental a sistematizarii materiei cercetate, intemeiata pe lucrarile de referinta din domeniu si indicate cu rigurozitate in bibliografia si tezele enuntate; a doua coordonata tine de metoda abordarii chestiunilor mai mult sau mai put in controversate prin prisma ierarhiei normative juridice si a intelesului firesc al enunturilor. Cele doua modalitati confera stil, inteligibilitate textului lucrarii chiar si pentru cei neinitiati in domeniul stiintelor juridice, dar interesati de aceasta modalitate alternativa justitiei de solutionare a litigiilor.
Evident ca interesul pasionat al autorului Raul Miron pentru acest domeniu de cercetare se reflecta in diferitele enunturi pe care le opineaza conferind adesea lecturii tonalitati picante si facand parcurgerea textului mai facila.
Monografia Procesul arbitral international conform reglementarilor nationale este necesara la momentul actual atat in scopuri didactice, precum si stiintifice si practice, deoarece domeniul arbitrajului si, in general, al solutionarii litigiilor prin alte mijloace decat cele judiciare este extrem de dinamic si fluctuant in Romania, dar de interes international, totodata, atunci cand ne referim la chestiuni legate de recunoasterea sau executarea hotararilor arbitrale straine. Astfel, lucrarea contribuie si la constientizarea utilitat ii arbitrajului in Romania, precum si a calitatilor si conduitei pe care trebuie sa o aiba cei care urmeaza o cariera profesionala in calitate de arbitru. Totodata, sub aspect stiintific autorul Raul Miron enunta o serie de propuneri de lege ferenda, fundamentate, printre care este de referinta cea privind textul normativ din asezamantul nostru fundamental referitor la invocarea exceptiilor de neconstitutionalitate in fata tribunalelor arbitrale.
Monografia, rationae materiae, porneste de la existenta oricaror reglementari aplicabile in Romania in ceea ce priveste arbitrajul si hotararea arbitrala, motiv pentru care abordarea este mai larga decat a se reduce exclusiv la un proces arbitral, cuprinzand problematicile legate de procesul arbitral in trei etape distincte: anterior ivirii unui proces arbitral, in special argumentele in favoarea recurgerii la arbitraj; in timpul desfasurarii procesului arbitral pana la finalizarea acestuia; posterior adoptarii unei hotarari arbitrale, in special problematicile legate de recunoasterea si executarea hotararilor judecatoresti.
intrucat monografia reprezinta insesi teza de doctorat a autorului Raul Miron si un inceput de baza al carierei sale stiintifice si universitare in calitate de doctor in drept, profit de ocazia conferita mie de a ma pronunta prin cuvantul de prefata si il felicit si ii transmit mult succes in continuarea, dezvoltarea si valorificarea cercetarilor sale.
Dr. Nicolae Ploesteanu