De regula, inteligenta este vazuta ca abilitatea de a gandi si de a invata, dar, intr-o lume care cunoaste o schimbare rapida, mai exista un set de abilitati cognitive care ar putea sa conteze si mai mult: capacitatea de a regandi si de a te dezvata. in viata de zi cu zi, prea multi dintre noi preferam confortul convingerii in detrimentul disconfortului indoielii. Ascultam opiniile care ne fac sa ne simtim bine, nu pe cele care ne fac sa gandim intens. Privim dezacordul ca pe o amenintare la adresa eurilor noastre, nu ca pe o oportunitate de a invata. Ne inconjuram de oameni care ne aproba concluziile, cand ar trebui sa gravitam in jurul celor care ne contesta procesul de gandire.
Cu idei indraznete si argumente riguroase, Adam Grant cerceteaza modul in care putem gusta placerea de a ne insela, in care putem introduce nuante in discutiile controversate si in care putem edifica scoli, locuri de munca si comunitati de oameni care continua sa invete toata viata. Veti afla cum castiga disputele un campion international de dezbateri, cum ii determina un muzician negru pe adeptii suprematiei albe sa renunte la ura si cum ii convinge un consultant in materie de vaccinuri pe niste parinti ingrijorati sa-si imunizeze copiii.
Regandeste dezvaluie faptul ca nu trebuie sa credem tot ceea ce ne trece prin minte ori sa internalizam tot ceea ce simtim. Este o invitatie sa renuntam la conceptiile care nu ne mai sunt de folos si sa pretuim flexibilitatea mintala mai mult decat consecventa prosteasca. in vreme ce cunoasterea inseamna putere, a sti ceea ce nu cunoastem inseamna intelepciune.